Havre har en række unikke foderegenskaber, som pt. ikke udnyttes i foderforsyningen til økologiske husdyr. Projektets formål er at undersøge potentialet ved afskallet alm. havre som højværdifoder. Havre er den mest dyrkningssikre økologiske vårsædsart, havre giver det højeste udbytte i foderenheder (FE) pr. ha, har den bedste proteinsammensætning, og indeholder flest fedtsyrer. Svovlholdige aminostyrer er særlig vigtige i fjerkræfoder og svinefoder, mens fedtsyrerne er vigtige ved kvægfodring.
Havrens fiberholdige skal udgør op mod 30 pct. af vægten og reducerer derved havrens samlede foderværdi pr. kg TS. Ved afskalning står man tilbage med et foderkorn med højt energiindhold og høj proteinkvalitet. Der er betydelige sortsforskelle mht. skalprocent, proteinindhold, kernestørrelse, fedtindhold samt egnethed til afskalning. Fordi havre anses for en konsumafgrøde, udnyttes havrens fodringsmæssige potentiale ikke i dag. En vigtig opgaver ligger også i at beskrive, hvordan afskalningsgraden skal være for at imødekomme dyrenes krav til foderets energiindhold og samtid minimere mængden af restprodukter. Det skal undersøges, hvordan skallerne skal håndteres og udnyttes.
Ved markforsøg opnås nye data for foderværdi af økologisk dyrket havresorter, som gør det muligt at sammensætte foderplaner mere præcist.
Havre fra sortsforsøgene bliver afskallet, og herved indsamles unikke data for foderværdi af afskallet havre under økologisk dyrkning.
Ved at udføre en farmtest for gårdafskalningsanlæg får andre landmænd et godt grundlagt for evt. anskaffelse af afskalningsanlæg. Der udvikles helt nye fodringsstrategier for kvæg, fjerkræ og svin med afskallet havre som foderkorn.
Med en enkel teknik til afskalning kan havre blive en stærk fedtkilde i foder med op til 10 procent fedt og et udbyttepotentiale på niveau med vinterhvede.
Hestebønner, som er den mest dyrkningssikre hjemmedyrkede proteinkilde til økologiske malkekøer, har et lavt indhold af fedt. Det gør havre interessant som fedtkilde, hvis man ønsker en høj selvforsyningsgrad.
Erfaringer fra praksis viser, at æglæggende høner fungerer fint med et foder, der indeholder havre. Spørgsmålet er hvor meget havreandelen i foderet kan øges, hvis havren afskalles og får et højere næringsstofindhold.
Dyrkning af havre passer godt ind i økologiske sædskifter, og fodring med kornarten er derfor et interessant alternativ på mange økologiske malkekvægbedrifter.
Analyser af 16 forskellige sorter økologisk dyrket havre fra Landsforsøg 2015 viser meget høje foderværdier for kvæg, fjerkræ og svin efter afskalning.
Udenlandsk forskning viser, at havre kan indgå på lige fod med andre kornarter i rationer til højtydende malkekøer. En afskalning af havren kan gøre havre endnu mere attraktivt i den økologiske ration.
En international konference, kun om dyrkning og anvendelse af havre, er en sjælend mulighed for at udveksle ideer, forskning og projekter. SEGES Økologi var med, fordi havre er en økologisk afgrøde med potentiale både til konsum og foder.